Woord van de week: buugeng


 Uitspraak:

\buugeng\

Betekenis:

In tegenstelling tot wat je zou denken, is de buugeng geen eeuwenoud samoerai- of ninjawapen, noch een variant van de Australische boemerang.

De buugeng met zijn ongewone vormBuugeng is een combinatie van twee Japanse woorden:

  • Buu – (oosterse) vechtkunst
  • Geng – illusie

De combinatie van deze twee woorden beschrijft exact wat een buugeng is en waarvoor deze wordt gebruikt.

Dit instrument vraagt veel concentratie van de beoefenaar, maar door de ongewone vorm op de juiste manier te combineren met bewegingen uit de gevechtskunst en meditatieve poses creëer je een hypnotiserend, haast oneindig caleidoscopisch effect met geometrische patronen. Oordeel zelf maar:

Performance artist Gustavo Ollitta aan het werk met de intrigerende buugeng.

Bekijk hier Gustavo Ollitta’s fascinerende optische illusie met de buugeng op YouTube.

Oorsprong:

Dit bijzondere voorwerp bestaat eigenlijk pas sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Het oorspronkelijke concept achter de buugeng is van de magische hand van Michael Moschen, een wereldberoemde jongleur, die ook actief was bij het Cirque du Soleil.

In zijn shows gebruikte Michael twee halve cirkels die verbonden waren in de vorm van een letter S. Moschen vond zijn inspiratie bij een wapen uit de Chinese gevechtskunst: het dubbele hertengewei (double deer horn knive).

dubbele hertengewei

Het dubbele hertengewei

In 2001 bekeek de Japanse entertainer Dai Zaobab op zijn beurt de video Moschen in Motion. Hij raakte op slag gefascineerd door de magische kunsten van Michael Moschen. Dai vormde de S-vormige staven echter om tot hun huidige parabolische vorm en noemde ze buugeng. De rest is geschiedenis.

Dai Zaobab aan het werk met de buugeng

Dai Zaobab verbaast al jarenlang zijn publiek met zijn buugengkunsten in een wervelende show vol vechtsporten, vuur en optische illusies.

 


© 2014 John Vanormelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s