Woord van de week: onesie


Uitspraak:

\wansie\

Betekenis:

De onesie is een wijde, comfortabele jumpsuit uit één stuk voor kinderen en volwassen.

Dit casual kledingstuk is ideaal om thuis te relaxen op een luie zondag. Ben je helemaal in, dan draag je ‘m tegenwoordig ook als casual streetwear op straat.

De Woordenwerf - Onesies in alle maten, materialen, kleuren en smakenOnesies zijn er dan ook in alle maten, materialen, kleuren en smaken: van sobere en stijlvolle exemplaren tot onesies met knotsgekke prints. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een onesie van: eentje met dierenprints, een supermanversie, eentje van de rockgroep Kiss. Er bestaat zelfs al een onesie met ingebouwde wifi.

En nu het WK eraan komt en de Oranjegekte zich weer laat voelen, is er in Nederland natuurlijk ook een oranje onesie voor het WK verkrijgbaar. Die mocht natuurlijk niet ontbreken.

Oorsprong:

De naam onesie is geen afleiding van ‘one size fits all’, maar een merknaam uit de jaren 80 van de vorige eeuw: Onesies®. Gerber Childrenswear, een bekende fabrikant van baby- en kinderkleding, registreerde toen deze merknaam voor een eendelig kledingstuk dat baby’s en peuters meestal over hun luier dragen (een rompertje of pyjama).

De Woordenwerf - Onesies voor vrouwenDe naam zelf is een samenstelling van one (één) + het suffix -sy, waarmee in het Engels verkleinwoorden, of diminutieven, zoals folksy, mopsy, of Engelse dierennamen als Patsy, worden gevormd.

Tegenwoordig is een onesie eerder een generieke merknaam, zoals nylon en aspirine, die door meerdere fabrikanten wordt gebruikt. Daarom wordt het nu met een kleine letter geschreven. De benaming onesie verwijst nu meer naar een jumpsuit voor kinderen en volwassenen die voornamelijk wordt gedragen als loungewear of sleepwear, maar ook als trendy streetwear.

De Woordenwerf - Onesies voor mannenIn 2012 gebruikte Macklemore het woord zelfs in zijn wereldhit Thrift Shop (2:26). En in 2013 was de onesie het meest gevraagde en verkochte kerstcadeau in het Verenigd Koninkrijk. Ook heel wat celebrity’s laten zich maar al te graag bewonderen in hun favoriete onesie. Nu jij nog. Heb jij er al één?

Onesie Wednesday®

Onesie Wednesday® is een bewustmakingscampagne die elk jaar plaatsvindt op World Autism Awareness Day (dit jaar op woensdag 2 april).

De Woordenwerf - Onesie Wednesday

Door op Onesie Wednesday een onesie te dragen, geef je aan “dat het oké is om anders te zijn en dat je er niet alleen voor staat”.

Deze campagne moedigt mensen in Engeland, Wales en Noord-Ierland aan om op World Autism Awareness Day hun morele en financiële steun te betuigen aan iedereen die lijdt aan een vorm van autisme of het syndroom van Asperger. De opbrengsten van deze jaarlijkse actie worden geschonken aan de Britse liefdadigheidsorganisatie The National Autistic Society.

Niet te verwarren met:

  • De Siren Suit – De voorloper van de onesie uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Winston Churchill is er zelfs in gespot. Heeft wat weg van een overall.
  • De Union Suit – Eéndelig ondergoed uit het midden van de 19e eeuw, gedragen door cowboys en soldaten in de Amerikaanse Burgeroorlog.
  • De Zentai – Nauwsluitende Japanse pakken uit nylon/spandex die het hele lichaam bedekken.

© 2014 John Vanormelingen

Een gedachte over “Woord van de week: onesie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s